Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Willemsdorp. 

Op deze pagina vind u origineel fotomateriaal uit de tweede wereldoorlog van het kleine plaatsje Willemsdorp tussen Dordrecht en de Moerdijkbruggen. De eerste vier foto's zijn erg uniek. Zij tonen vliegtuigen van de Marine Luchtvaart Dienst ( MLD ) op het water vlakbij de Moerdijkbruggen bij Willemsdorp. Aviolanda uit Papendrecht testte hier regelmatig watervliegtuigen voor de MLD. Na de meidagen van 1940 ging de bouw gewoon verder, echter gingen de vliegtuigen uiteraard naar de Duitsers. 

Op de eerste foto ziet u een Dornier 24K vliegboot. Het betreft hier de X-30 , gebouwd door Aviolanda in Papendrecht en in april 1938 geleverd aan de MLD. Op de romp van de kist is nog het vooroorlogse rozet ( Rood-wit-blauw met oranje stip) geschilderd. In 1939 werd een Nederlandse Fokker T.VIII W door een Duits vliegtuig neergeschoten. Het excuus was dat het Nederlandse rozet te veel op een Engelse leek. Na dit incident werden de Nederlandse rozetten vervangen door een Oranje met zwart omlijnde driehoek wat op dit vliegtuig nog niet het geval is De foto is naar alle waarschijnlijkheid tussen april 1938 en 1939 genomen. *1

De tweede en derde foto tonen het Fokker C. VIII- W watervliegtuig. Deze in 1930 geleverde toestellen waren zeeverkenners en  voornamelijk gestationeerd op de vliegkampen "De Mok" op Texel en "Veere" in Zeeland. Op foto twee ziet u de Fokker C. VIII-W met registratienummer G- 1. Er staan zowel burgers en Nederlandse soldaten op de pier bij het vliegtuig. De Nederlandse soldaten zijn zeer waarschijnlijk onderdeel van het bewakingsdetachement van de Moerdijkbruggen. Wat de burgers daar doen is minder voor de hand liggend. Rechts op foto twee is de kenmerkende Nederlandse rivierkazemat nog te zien. Foto 3 toont ook een Fokker C. VIII- W watervliegtuig. Ditmaal met registratienummer G-5. Een prachtige foto zo met de Verkeersbrug op de achtergrond. Zowel de G-1 als de G-5 vlogen in de meidagen van 1940 naar Engeland en werden daar uiteindelijk gesloopt omdat er geen nut voor was. De vierde foto toont een fraaie plaat van de Moerdijkbruggen met een tweetal vliegtuigen die op geringe hoogte vliegen. Het zijn waarschijnlijk een Dornier 24 K en een Fokker C. VIII W. *2

De volgende vijf foto's zijn zeer waarschijnlijk door Duitse soldaten gemaakt. Foto vijf toont Duitse soldaten bij Hotel Waterloo bij Willemsdorp. Foto zes eveneens. De Duitse soldaten bemannen het MG-34 machinegeweer op affuit. Achter hen is de steiger nog te zien van de voormalige veerdienst Willemsdorp- Moerdijk. Deze werd overbodig toen de Moerdijkbruggen afgebouwd waren. De foto met het PAK geschut aan het water zal ook in de buurt van Hotel Willemsdorp gemaakt zijn of bij de bruggen. Rechts in beeld kan nog net een stuk camouflagenet gezien worden van waarschijnlijk een bunker of onderkomen. De laatste twee foto's zijn vermoedelijk op het Hollandsche Diep gemaakt. Op de achtergrond ziet men nog een gemaaltje op de laatste foto. 

Omdat alle foto's uit eenzelfde lot kwamen en gevonden zijn bij een antiekwinkel in Dordrecht zal er wellicht een link zijn met Aviolanda uit Papendrecht. Misschien komen de foto's bij een oud-medewerker vandaan. De productie van Aviolanda ging gewoon door na de oorlog, weliswaar voor de Duitsers. Het blijft giswerk zonder concrete aanwijzingen maar het zijn hoe dan ook hele interessante foto's.


©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).

*1 Bron: Zuidfront-Holland1940
*2 Bron: IPMS Nederland


E-mailen
Map
Info