Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Originele negatieven - mei 1940. 

Op deze pagina vind u originele negatieven van mei 1940. 
Hieronder ziet u negen originele negatieven uit de tweede wereldoorlog. Gemaakt door een Duitse soldaat die deelnam aan de invasie van Nederland. Het zijn stuk voor stuk interessante beelden. Na eerst de Moerdijkbrug overgestoken te zijn vervolgd hij zijn weg waarbij men de bruggen ziet, dan langs Willemsdorp en Hotel Waterloo, de politietroepen kazerne en de autosloperij. Tot slot over de Rijksstraatweg en de Zwijndrechtse bruggen over. Hoogstwaarschijnlijk richting Rotterdam. 

Op beeld één , twee en drie ziet men Duitse troepen die de Moerdijkbrug rijden. 
beeld vier toont het Hotel Waterloo in Willemsdorp. Helemaal links is nog net een stuk geschut in de berm te zien met daarvoor een aantal munitiekratten. Het lijkt een kapotgeschoten Nederlands PAG geschut te zijn. Beeld 5 toont de politietroepen kazerne. Zwaar beschadigd door Nederlandse artillerie en door de gevechten. Beeld 6 is de autosloperij Willemsdorp en rechts in beeld de politietroepen kazerne. 
Beeld 7 toont een Duits voertuig op de Rijksstraatweg. Links daarvan het kapotgeschoten café aan de Glazenstraat. Het is ongeveer de plek waar bataljon Ravelli in een catastrofale hinderlaag liep. Het toeval wil dat de website Zuidfront-Holland deze foto al eerder publiceerde. Waarschijnlijk heeft die website de ontwikkelde foto ervan. 

Via de volgende link vind u in ieder geval nog een interessant stuk informatie over het betreffende beeld. 
De laatste twee foto's tonen de Zwijndrechtse bruggen. De route richting Rotterdam. 


De negatieven hieronder tonen interessante beelden van de schade in Dordrecht na de meidagen van 1940. De oorlog liet zijn sporen na. De beelden tonen zeer duidelijk dat ook de binnenstad van Dordrecht te lijden heeft gehad onder de meidagen van 1940. De foto's tonen veel gelijkenis met de fotoserie die ook op de beeldbank staat van het Regionaal Archief van Dordrecht. Deze opnames zijn echter net wat anders. 

©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info