Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Originele kranten.

Op deze pagina vind u Dordtse kranten uit de oorlog of kranten die over Dordrecht in de oorlog gaan. 

Dordtse kranten mei 1940:

(Klik op de afbeelding voor een vergroting). 

De onderstaande krant is de Dordrechtsche Courant van donderdag 16 mei 1940. Vermoedelijk het eerste krantje dat werd uitgegeven na de meidagen van 1940. Het krantje is gehavend, maar heeft het overleefd. Opvallend zijn de eerste berichtgevingen over algemene zaken. En de lijst van overleden Dordtse burgers ten gevolge van de gevechten. 


Onderstaande krant is van vrijdag 17 mei 1940. Slechts een week na het uitbreken van de oorlog uitgegeven. Helaas voor Nederland was de oorlog toen al weer voorbij. Deze krant heeft nog wel wat interessante artikelen over de meidagen van 1940. 
Opvallend zijn de namen van de gesneuvelden begraven op de algemene begraafplaats en het kopje: Vergeet onze soldaten niet!  Een oproep om de vele Nederlandse krijgsgevangen van eten en versnaperingen te voorzien. Ook word er opgeroepen de vele veldgraven in Dordrecht met respect voorbij te gaan en te voorzien van bloemen

Ook deze krant is van 17 mei. Het Dordrechtsch Nieuwsblad. In deze krant worden tevens algemene berichtgevingen gedeeld voor de nieuwe oorlogssituatie. Daarbij een eerste lijst van gesneuvelde militairen uit de omgeving Dordrecht. 

Ook deze krant is van 17 mei. Het Dordtsch Volksblad. In deze krant worden voornamelijk dezelfde zaken als bovenstaande kranten gedeeld. 


De onderstaande krant is een dag later uitgegeven dan de krant hierboven. Dat maakt dat deze krant gedateerd is op 18 mei 1940. 
Opvallend bij deze krant is de lijst van burgerdoden. Ook gaan de scholen weer beginnen. Althans , de scholen waar geen militairen meer zijn ondergebracht en de oorlogsschade niet te groot is. Het opvallende op de achterkant is het artikel over de strijd om Rotterdam. 

 Tot slot het Dordrechtsch Nieuwsblad van Zaterdag 18 mei 1940. 

©2017-2022 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info