Dordrecht in de oorlog

Een collectie van historische items van de tweede wereldoorlog in Dordrecht.

Boeken en publicaties uit de oorlog. 

Hier vind u boeken en publicaties die uitgegeven zijn tijdens de oorlog of zeer kort na de oorlog. 
Het zijn allen boeken of publicaties die iets te maken hebben met de oorlogsgeschiedenis van Dordrecht. 

Als eerst zien we het boek van de Duitse parachutist Walther Gericke. - Fallschirmjäger hier und da. 
Omdat Walther Gericke de commandant was van het tweede bataljon van het Fallschirmjäger Regiment 1 tijdens de meidagen is het niet onlogisch dat de gevechten om Dordrecht voorkomen in zijn boek. Er staan dan ook veel interessante foto's in zijn boek van de strijd om Dordrecht. 
Het boek is tijdens de oorlog uitgegeven. 


In deze Militaire Spectator , een boekje uit april 1942 beschrijft 2e luitenant der Genie, J.B. Plasschaert zijn ervaringen tijdens de meidagen van 1940 in Dordrecht. We houden het verhaal aan zoals in het boekje met de kanttekening dat sommige gebeurtenissen in het boekje in werkelijkheid een iets ander verloop hadden. Echter in 1942 was men nog niet zo ver gevorderd in het onderzoeken van de krijgshistorie zoals vandaag de dag :

Vanaf de eerste oorlogsdag zette de 2e luitenant Plasschaert een verdediging op met de manschappen die hem waren toebedeeld om de Duitse parachutisten de toegang te ontzeggen naar de binnenstad. Een Nederlandse tegenaanval om het Duitse bruggenhoofd terug te veroveren kwam er maar niet van tot op de 12e mei de Wielrijders een poging waagden onder dekkingsvuur van eenheden van het Korps Rijdende Artillerie. Op dat moment was het te laat want het Duitse bruggenhoofd was te sterk en de Nederlandse aanval onvoldoende gecoördineerd. Op 13 mei kreeg de luitenant bevel om zich terug te trekken tot achter de Sluisbrug. Hier raakte hij, in een poging om een achtergelaten mitrailleur terug te halen afgesneden van de overige Nederlandse troepen tijdens een gevecht met Duitse tanks. Samen met de Sergeant majoor timmerman A. van Wierden en de dienstplichtig grenadier P. Blom verstopte hij zich in de kelder van het kantonnementsbureau. Hier werd hij samen met de andere twee op 14 mei krijgsgevangen genomen. 


©2017-2024 :Https://www.Dordrechtindeoorlog.nl: (Op de content op deze website berust auteursrecht: Deze content mag niet worden gedeeld, gedupliceerd of gepubliceerd zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur van deze website. Voor verzoeken hieromtrent kunt u zich richten tot : Info@Dordrechtindeoorlog.nl of kijken op : www.Dordrechtindeoorlog.nl - Gebruiksvoorwaarden websitecontent).


E-mailen
Map
Info